Skip to main content

 

Adrianushoeve

In 1928 bedacht Adrianus Bruurs in Baarschot om een
boerderij te bouwen aan de andere kant van het water

Geschiedenis

In 1928 bedacht Adrianus Bruurs wonende aan wat nu moleneind 4 in Baarschot is, om een boerderij te bouwen aan de andere kant van het water (De Reusel)

Dochter Marie trouwde met Cornelis Hoosemans uit Oirschot, en trok al snel in de nieuwe boerderij. Om vervolgens na nog geen anderhalf jaar te verhuizen naar Oirschot, waar Cornelis vandaan kwam.

Daarna trok zoon Johannes Bruurs in deze boerderij aan C43 (nu moleneind 6) Samen met zijn vrouw Jana v Spreeuwel. Tot 1962 hebben zij hier geboerd en hebben ze samen 11 kinderen groot gebracht. 

Na 1962 heeft één van deze elf, Janus Bruurs samen met Anneke de Bruin hier de boerderij voortgezet. Tot in 2013 Janus overleed. Zijn vrouw en hun 4 dochters besloten de boerderij in 2014 te verkopen.

Vanaf die datum zijn wij de trotse eigenaar van deze boerderij die nog in grote dele in originele staat is. Ikzelf (Rian) ben een dochter van één van de elf kinderen van Johannes, namelijk van Jan Bruurs (broer van Janus)

De boerderij is in grote delen nog in de originele staat. Een prachtige plek met bijna 100 jaar geschiedenis van de familie Bruurs.

In 2020 is de grond rond de boerderij omgezet van agrarisch naar natuur. We zullen in deze rubriek de omzetting en de groei van dit stukje natuur gaan volgen.

Kruiden

De tuin en het aangelegde natuurgebied staan natuurlijk vol met kruiden. Lekker voor ons en natuurlijk ook voor de insecten en vogels. Zelfs de patrijs en de ree voelen zich thuis in dit voedselrijke terrein.

In september 2021 afgestudeerd als Herborist, is dit voor mij (Rian), het ultieme paradijs. Kruiden als lekkernij, in de thee, in het eten, en met hun geneeskrachtige werkingen. 

Op deze plek zullen we workshops geven en rondleidingen. Alle met het thema kruiden. Heb je hier interesse in houd dan het tabblad cursussen in de gaten. Je kunt ook mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan houden we je op de hoogte.

Omschakeling naar natuur

De wei in 2019, voor de overschakeling.

Inzaaien en afwachten.

Een mooi resultaat het eerste jaar.

Een graanveld rechts met een insectenweide links.

De in 2021 aangelegde poel met vegetatie in avondschemering.

Verhalen van vroeger